Åstjern apportprøve 2016

Helgen 30.-31.7.2016 arrangerte  Norsk vorstehhundklubb Hedmark/Oppland apportprøve på Åstjern. Det var denne prøven vi tok, til sammen, 4 1.AK, samt vinner Elite på lørdag og prøvens beste AK hund på lørdag.

En apportprøve må ikke blandes med det  å ta apportbeviset.  En apportprøve, også kalt kombinertprøve, består av tre øvelser med poenggivning i hver øvelse. I hver øvelse er 10 poeng maks og  30 poeng er maksimal poengsum.

Jaktbare fuglearter benyttes som apportobjekter. Disse skal være hele ferske opptint og ikke tørket.

De tre øvelsene er søksapport, vannapport og sporapport.

I søksapportøvelsen skal hunden apportere to fuglevilt innenfor en gitt sektor. Det fører vet er at apport objektene ligger minst 50 meter fra fører. Hunden skal apportere fugleviltet en etter en i et høyt, intenst tempo hele tiden.

I vannapporten er det kun et fuglevilt som skal apporteres. Dette viltet blir ofte kastet fra båt, som er minst 50 meter fra land og fører med hund skal stå minst 5 meter inn på land. Her blir det brukt startpistol og hunden skal vise ro i skudd og kast. Her skal dommeren se at hunden har god vannpasjon, svømmeferdigheter så vel som apportegenskaper.

13346237_1368874626462761_5767152362435161095_o
Hunden skal gå villig i vannet for å få full score.

I sporapport øvelsen  skal sporet være minst 200 meter langt og med 3 retningsendringer. Fører skal oppholde seg på startstedet så lenge hunden er under prøving. I enden av sporet legges det fugleviltet som hunden skal apportere. Hunden skal jobbe raskt i god kontakt med sporet.

Når alle øvelsene er gjennomført blir poengsummen slått sammen og man enten feirer eller gråter!

For å få 1. premie kreves minst 8 poeng i hver øvelse.

2. premie kreves minst 6 poeng i hver øvelse.

3. premie kreves minst 4 poeng i hver øvelse

 

Dette var en kort oppsummering av apportprøven som vi deltok på, og vi håper på flere gode prøver utover høsten.